Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu

MARNOTRAWSTWO ŻYWNOŚCI - SKALA PROBLEMU I MOŻLIWOŚCI PRZECIWDZIAŁANIA

Współfinansowane przez Unię Europejską. Wyrażone poglądy i opinie są jednak wyłącznie opiniami autorów i niekoniecznie odzwierciedlają poglądy i opinie Unii Europejskiej. Unia Europejska ani organ przyznający pomoc nie ponoszą za nie odpowiedzialności.
  • 28.03.2023 15:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
MARNOTRAWSTWO ŻYWNOŚCI - SKALA PROBLEMU I MOŻLIWOŚCI PRZECIWDZIAŁANIA

Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa co roku na świecie marnujemy ok. 1,3 mld ton żywności przydatnej do spożycia. W samej Unii Europejskiej rocznie w koszu ląduje nawet niemal 88 mln ton jedzenia. W Polsce – według NIK-u – rok w rok na śmietniki trafia prawie 5 mln ton produktów spożywczych. Tymczasem z danych ONZ-u wynika, że aż 850 mln ludzi na świecie głoduje albo jest poważnie niedożywionych. Jak nie marnować żywności? Trzeba być zero waste.

Bądź zero waste!

 

Zero waste (z ang. – brak marnowania) to filozofia, która ma na celu zminimalizowanie ilości śmieci wytwarzanych przez każdego z nas i wszystkich ludzi na świecie. W jej przypadku na szczególną uwagę zasługuje konieczność przemyślanego projektowania produktów tak, by były one trwałe i łatwe do naprawy, a po zakończeniu życia mogły zostać w pełni przetworzone i wykorzystane.

 

Idea zero waste kieruje się zasadą 5R: refuse (odmawiaj), reduce (ograniczaj), reuse (użyj ponownie), recycle (oddaj do recyklingu) i rot (kompostuj). Takie prawo można zastosować wszędzie: w łazience, ogrodzie czy kuchni. To właśnie w tym ostatnim przypadku proekologiczna postawa jest najważniejsza. Sektor usług gastronomicznych odpowiada aż za 12 proc. całkowitego marnotrawstwa żywności w UE.

 

Zmiana nawyków w kuchni powinna dotyczyć głównie sposobu pakowania jedzenia. Warto wybierać opakowania wielokrotnego użytku, takie jak szklane słoiki czy metalowe puszki. Dzięki temu ograniczymy ilość plastikowych śmieci, a produkty spożywcze dłużej pozostaną świeże.

 

Wybierając się na zakupy, wcześniej przygotujmy ich listę. Korzystajmy tylko z toreb wielorazowych, kupujmy mrożonki albo mroźmy świeże produkty, jeśli nie jesteśmy w stanie wykorzystać ich przed upływem daty ważności.

 

 

Jesteś ciekawy, jak zero waste wygląda w praktyce? 

Zobacz wideo: https://youtu.be/nHV5C-MoJho

 

Rewolucja na etykietach

 

Komisja Europejska ustaliła, że 10 proc. z prawie 88 mln ton odpadów żywnościowych produkowanych rocznie w UE ma związek z oznaczeniem dat i niewłaściwym ich rozumieniem przez kupujących. By przeciwdziałać marnotrawstwu, KE proponuje wprowadzić na opakowaniach nowy komunikat, którego celem jest doprecyzowanie informacji na temat przydatności produktu. Np. obok „najlepiej spożyć przed” dodać „często dobre dłużej”.

 

Komisja Europejska chce, by do 2030 roku państwa członkowskie UE ograniczyły marnowanie żywności o połowę. Pomocne w osiągnięciu celu może być poszerzenie inicjatyw o darowizny produktów spożywczych (w tym rozwój banków żywności i jadłodzielni) oraz kampanie informacyjne naświetlające skalę problemu.

 

Wspólna Polityka Rolna ma na celu wspieranie tych działań i inicjatyw, które przyczyniają się do ograniczenia strat żywności, w szczególności na etapie produkcji. Przykładem mogą być działania zaplanowane do realizacji w ramach Planu Strategicznego dla WPR na lata 2023-2027 Rozwój współpracy w ramach łańcucha wartości - w gospodarstwie oraz Rozwój współpracy w ramach łańcucha wartości - poza gospodarstwem, w ramach których wsparcie uzyskają te operacje, które realizują cele strategii Od pola do stołu, w tym obejmujące ograniczanie strat i marnowania żywności.

 

 

Fot. www.canva.com

 

 

 

--- Artykuł sponsorowany ---