Grill węglowy
Grillowanie na węglu nadaje potrawom charakterystyczny, dymny smak. Węgiel drzewny i brykiety węglowe wytwarzają dym podczas spalania, co dodaje potrawom wyjątkowego aromatu. Ten smakowy profil jest szczególnie pożądany przy grillowaniu mięsa, jak również niektórych warzyw. Tanie grille węglowe z marketu mogą kojarzyć się z niewielkimi możliwościami. Warto wiedzieć, że dzisiejsze Grille węglowe od sprawdzonych producentów to zaawansowane technologicznie, wszechstronne urządzenia. Mogą posiadać przykładowo innowacyjny i łatwy w czyszczeniu system One-Touch, który umożliwia szybkie i skuteczne usunięcie popiołu. Grille Weber mają również stalowe ruszty zapewniające równomierne rozprowadzenie ciepła. Wbudowane termometry ułatwiają kontrolowanie temperatury i zapewniają odpowiednie rozgrzanie grilla przed rozpoczęciem grillowania. Istotną cechą jest również efektywny układ odprowadzania popiołu, który zbiera drobinki pyłu, zapobiegając ich unoszeniu się w powietrzu.
Grill na pelet
Grillowanie na grillu peletowym https://www.grillmajster.pl/Broil-King-Crown-Pellet-500-p280 również nadaje potrawom subtelny smak dymu, ale jednocześnie z większą kontrolą nad temperaturą. Jeśli grillujemy dania, które wymagają jasno określonej temperatury i jednocześnie zależy nam na dymnym posmaku, ten typ grilla może sprawdzić się lepiej niż węglowy.
Dodatkowo, można urozmaicić grillowania o różne rodzaje peletów - np. https://www.grillmajster.pl/Pellet-drzewny-Buk-p417 pellet drzewny buk , dąb, jabłoń, orzech czy mesquite - które dodają ciekawych walorów smakowych. Kolejną możliwością są mieszanki pelletu do wędzenia na grillu.
Grill gazowy
Grillowanie na gazie zapewnia czystsze i bardziej bezdymne środowisko. Jednak grill gazowy nie zapewnia naturalnego smaku dymu. Aby uzyskać charakterystyczny smak dymu, można używać dodatkowych elementów, takich jak skrzynki dymne lub aromatyczne dodatki. Grille gazowe także pozwalają na bardzo precyzyjną kontrolę temperatury.
Warto wziąć pod uwagę, że grille gazowe to często mobilne kuchnie. Zawierają nawet 4 palniki o dużej mocy, głębokie piekarniki, dodatkowy rożen obrotowy czy np. kuchenkę boczną. Przykładem tak bogato wyposażonego grilla gazowego jest Broil King Baron 490 https://www.grillmajster.pl/Broil-King-Baron-490-p194. Wszystkie te aspekty sprawiają, że jesteśmy w stanie przyrządzić więcej potraw czy elementów dania jednocześnie, a z pomocą kuchenki bocznej możemy zadbać o nieocenione dodatki tj. sosy.
Wędzarnia
Grillowanie w wędzarni jest idealne, jeśli chcesz uzyskać intensywny smak wędzenia. Wędzarnie pozwalają na długie procesy wędzenia przy użyciu różnych rodzajów drewna, takich jak dąb, wiśnia, jabłoń czy hickory, co nadaje potrawom wyjątkowego smaku.
Weber Wędzarnia SMOKEY MOUNTAIN COOKER https://www.grillmajster.pl/Weber-Wedzarnia-SMOKEY-MOUNTAIN-COOKER-57-cm-p160 to doskonałe uzupełnienie kulinarnej strefy ogrodowej. Tradycyjne wędzarnie wymagają wiele przestrzeni oraz odpowiednich warunków. Tego typu wędzarnia wyróżnia się niewielkimi gabarytami oraz praktycznymi funkcjonalnościami. Ten model posiada trzy osobno regulowane otwory wentylacyjne dzięki czemu doskonale reguluje ciepło. Jest także wyposażony w dwa poziomy palenia i grillowania, co daje więcej możliwości.
Pamiętaj, że smak potraw zależy również od technik grillowania, takich jak kontrola temperatury, czas grillowania, przyprawy i dodane marynaty. Eksperymentowanie i dostosowanie technik do własnych preferencji smakowych pozwoli uzyskać najlepszy smak na dowolnym typie grilla dobrej jakości.