Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu

Jęczmień ozimy- co warto wiedzieć o jego uprawie

Spośród zbóż ozimych, uprawa jęczmienia cieszy się najmniejszą popularnością, ponieważ jest rośliną wymagającą stosunkowo intensywnej agrotechniki. Już w okresie jesiennym bardzo często niezbędne jest przeprowadzenie zabiegu fungicydowego oraz owadobójczego. Dużym zagrożeniem dla powodzenia uprawy są mszyce-wektory wirusów, przeciwko którym w przypadku ciepłej jesieni, niezbędne jest wykonanie nawet kilku zabiegów.
  • 20.09.2024 07:37
  • Autor: Grupa tipmedia
Jęczmień ozimy- co warto wiedzieć o jego uprawie

Przeznaczenie upraw jęczmienia ozimego

Jęczmień uprawiany na dobrych stanowiskach z zachowanie zasad agrotechniki może plonować wysoko. Jednak należy podkreślić, że polony te są mocno zależne od rozkładu opadów wiosną. Przeznaczenie ziarna jęczmienia ozimego obejmuje 3 główne kierunki:

  • surowiec do produkcji pasz 
  • wykorzystanie do produkcji kawy zbożowej, kasz (pęczak, perłowej) 
  • produkcja słodu i brzeczki w browarnictwie 

Ważne parametry dla przemysłu piwowarskiego

Decyzja o uprawie jęczmienia ozimego w celu produkcji słody wiąże się z koniecznością uzyskania plonu o pożądanych i weryfikowanych przez słodownie, parametrach jakościowych:

  • optymalna zawartość białka na poziomie od 9,5% do 11,5% w suchej masie 
  • masę tysiąca ziaren wynoszącą 40-45 g 
  • bardzo dobre wyrównanie, które powinno przekraczać 90% 
  • wysoką zdolność i energię kiełkowania 
  • niski udział zanieczyszczeń — poniżej 3% 
  • wilgotność ziarna nieprzekraczającą 14,5% 

Uzyskanie powyższych parametrów, możliwe jest dzięki uzyskaniu odpowiedniego prowadzenia uprawy oraz doborowi odmian.

Zasady siewu jęczmienia ozimego

Wysiewany jest jako pierwszy ze zbóż ozimych w regionie, ponieważ jesienią powinien zakończyć krzewienie i wytworzyć głęboki system korzeniowy. Opóźnianie siewów nie jest wskazane, ze względu na skrócenie okresu wegetacji przed zimą oraz "przeniesieniem" krzewienia na wiosnę. Również zbyt głęboki siew może powodować wolniejsze wschody, a tym samym trudność w osiągnięciu optymalnej fazy rozwojowej jesienią.

W przypadku jęczmienia ozimego dostępne są odmiany mieszańcowe i populacyjne. Liczba roślin na 1m2 zależy od rodzaju odmiany:

  • populacyjne (liniowe): 270 - 330 sztuk, 
  • mieszańcowe (hybrydowe): 170 - 240 sztuk. 

Ze względu na bardzo duży potencjał jęczmienia ozimego do krzewienia, nie należy przekraczać normy wysiewu wskazanej przez hodowcę. Może to prowadzić do nadmiernego zagęszczenia łanu oraz do redukcji źdźbeł kłosonośnych. Uprawa jęczmienia ozimego dla przemysłu browarnego, nie jest jedynym kierunkiem prowadzenia uprawy, dlatego w sklepie internetowym na: https://osadkowski.pl/material-siewny/jeczmien-ozimy--c-001143 dostępne są również nasiona jęczmienia ozimego paszowego.

Materiał partnera