Pokrzywa
Pokrzywa często bywa niedoceniona, a wbrew pozorom to roślina zawierająca wiele zbawiennych właściwości dla funkcjonowania naszego organizmu. Występuje na polach, w ogrodach, lasach –można ją spotkać wszędzie. Jest stosowana nie tylko w formie naparu, ale również jako składnik kosmetyków. Zawiera wiele witamin (m.in. A, C, E) oraz pierwiastków, dzięki którym wzmacnia odporność organizmu, redukuje stany zapalne, zmniejsza oznaki zmęczenia. Duża zawartość krzemu i wapnia pozytywnie wpływa na kości, a nawet przyspiesza ich zrastanie. Właściwości antyoksydacyjne pomagają w oczyszczaniu z wolnych rodników. Napar z liści pokrzywy można stosować wewnętrznie, jak i zewnętrznie, np. w postaci płukanki do włosów. Jeśli nie jesteś miłośnikiem smaku herbaty z pokrzywy możesz ją pić z dodatkiem soku owocowego.
Melisa
Melisa sprawdzi się nie tylko jako napar na sen i uspokojenie, ponieważ posiada wiele innych właściwości. Jest świetnym źródłem witaminy C i soli mineralnych, dlatego ma działanie wzmacniające i jest stosowana w leczeniu stanów zapalnych oraz przeziębień. W melisie znajdują się również garbniki, które działają przeciwbakteryjnie. Posiada również związki fenolowe, wykazujące działanie antyoksydacyjne. Polecana do robienia inhalacji. Często stosowana również jako przyprawa do mięs, zup czy sosów.
Lipa
Po lipę najczęściej sięgamy podczas zmagania się z katarem czy bólem gardła. Jest przede wszystkim źródłem flawonoidów, fitosteroli, garbników, a także soli mineralnych oraz witaminy C. Dzięki temu pobudza wydzielanie soków trawiennych, działa rozkurczowo oraz pomaga w walce z podwyższoną temperaturą ciała. Napar wykorzystywany również do okładów, kąpieli czy płukanek.
Więcej ziół i informacji znajdziesz na https://www.czasnaherbate.net/ziola-c-17.html.