Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu

Wózki hotelowe i kuchenne

Eleganckie i proste urządzenia, jakimi są wózki, w dużym stopniu wpływają na efektywność i komfort pracy w restauracji czy hotelu. Ułatwiają przewożenie dań i są niezawodne w nawet najbardziej wymagających sytuacjach. Dla kelnera to przyjemność z obsługi, dla klientów – szybkie wydanie zamówień.
  • 31.08.2018 09:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Wózki hotelowe i kuchenne

Sondaże GUS wskazują na to, że w latach 2013–2014 aż 1000 kelnerów uległo wypadkowi w pracy. Jak temu zaradzić? Okazuje się, że jakość i bezpieczeństwo ich pracy mogłoby znacznie poprawić wykorzystanie wózka hotelowego czy kuchennego. Dzięki nim kelner nie jest narażony na nieszczęśliwy wypadek, a zarazem zwiększa się jego efektywność w pracy.

Komfort i bezpieczeństwo

Przemierzanie tej samej drogi z kuchni do sali i z powrotem nie jest wbrew pozorom zadaniem łatwym i bezpiecznym – ryzykuje się tu nie tylko szybkim wyczerpaniem sił, ale i możliwym wypadkiem – spiesząc się i lawirując wśród stolików i krzeseł, łatwo wpaść na osoby trzecie z potrawą w ręku. W porównaniu z tradycyjnym noszeniem tac w rękach, użycie wózka oznacza nie tylko bezpieczeństwo, ale i stylowe podanie dania. W dodatku dzięki wózkowi można przewieźć na raz więcej rzeczy, dzięki czemu nie jest wymagane np. czekanie na napój osobno. Można także serwować posiłki większej liczbie klientów na raz – to dodatkowa korzyść.

Jednak wózki kuchenne przydają się nie tylko w restauracjach czy hotelach. Korzysta się z nich w wielu miejscach pracy, choć nie wszystkie wydają się oczywiste. Okazują się niezastąpione na przykład w szpitalach, na salach weselnych czy w szkołach – wszędzie tam, gdzie zachodzi konieczność wydawania potraw wielu ludziom naraz. Wózki są bardzo pojemne – wyposażone w dwie, a czasem nawet trzy półki będą w stanie pomieścić duże ilości talerzy. Wydawanie posiłków staje się więc nie tylko bardziej komfortowe, ale i sprawniejsze.

Nie tylko użyteczność

Wózki nie tylko przydają się tam, gdzie zachodzi konieczność obsłużenia dużej liczby osób. Są też ważnym elementem wyposażenia hotelowego, w których istnieje możliwość zamawiania potraw z dostawą do pokoju. Wózki hotelowe powinny być więc niewielkie i funkcjonalne. Zwykle przykrywa się je obrusem, aby zwiększyć ich walory estetyczne – stają się eleganckie i schludne. Oczywiście ich konstrukcja pozwala na ułożenie obok siebie nawet kilku talerzy. Są też wygodne i bezpieczne – na przykład wózki hotelowe firmy AJ Produkty to modele z zamontowanymi hamulcami, dzięki czemu nie trzeba obawiać się o stabilność wózka, gdy trzeba postawić go w wybranym miejscu, np. w naszego pokoju gościa czy windzie.

Wygoda i wytrzymałość

Ważną cechą wózka jest jego trwałość, dlatego wózki wykorzystuje się z wysokiej jakości materiałów, na przykład stali nierdzewnej. Takie wózki odznaczają się odpornością na zanieczyszczenia i rdzę; co więcej – zachowują doskonały wygląd przez wiele lat, co znacząco podnosi ich standard. Udźwig takiego wózka to od 100 kg do nawet 250 kg, dzięki czemu nie trzeba martwić się jego obciążeniem podczas użytkowania. Modele oferowane przez firmę AJ Produkty posiadają możliwość zamówienia z wybraną przez siebie liczbą półek; można więc dostosować wózki do potrzeb klienta. W ofercie znajdują się modele ze specjalnymi kołami skrętnymi na łożyskach kulkowych, przez co zyskują na lekkości i precyzji prowadzenia. Można też wybrać wózki z barierkami. Zróżnicowanie obejmuje jeszcze wiele innych cech.

Styl w każdym detalu

Wózki nie muszą być jedynie użyteczne – mogą także cieszyć oczy dzięki nietypowym kolorom czy za sprawą wyjątkowo wyszukanego wyglądu, a także za sprawą nietypowych połączeń, jak w modelu firmy AJ Produkty. Stylowe wzornictwo i nietypowy kolor nadają wózkom oryginalności, dzięki czemu mogą współtworzyć wizerunek hotelu czy restauracji, podkreślając nietuzinkowość obiektu.

Wózki kuchenne i hotelowe są niezbędne dla szybkiego i sprawnego funkcjonowania hoteli, restauracji i placówek wydających posiłki. Zapewniają wysoki komfort pracy, zwiększając przy tym jej efektywność. Często są wybierane nie tylko ze względu na swoją użyteczność, ale i po to, by zwiększyć walory estetyczne danego miejsca. Nadadzą niejednej restauracji bardziej elegancki charakter, nie tracąc na użyteczności.

--- Artykuł sponsorowany ---