Tam, gdzie podłączenie nieruchomości do sieci gazowej jest niemożliwe lub nieopłacalne, tradycyjnie korzystano z kuchenek gazowych podłączonych do butli z propan-butanem. Jednak pojawienie się na rynku kuchenek indukcyjnych sprawiło, że część użytkowników zrezygnowała z kuchni gazowych na rzecz estetycznych i zajmujących mniej miejsca płyt indukcyjnych. W odróżnieniu od kuchenki zasilanej gazem z butli, płyty indukcyjne nie wymagały zewnętrznego zbiornika paliwa.
- Jednakże, w miarę wzrostu kosztów energii elektrycznej, niektórzy zaczęli brać pod uwagę powrót do gotowania na gazie. Pamiętajmy, że zastąpienie płyty indukcyjnej płytą gazową nie wymaga zmiany układu kuchennego ani zabudowy mebli, a oddzielenie płyty grzewczej od piekarnika przyczynia się do większej ergonomiczności użytkowania przestrzeni – wyjaśnia Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.
Podłączenie płyty gazowej do butli
Kuchenki gazowe w postaci płyt grzewczych mogą być podłączone bezpośrednio do instalacji dostarczającej gaz ziemny lub do butli z propan-butanem. Ważne, aby takie podłączenie wykonała osoba doświadczona z odpowiednimi uprawnieniami. Wówczas mamy pewność, że podłączenie jest szczelne, a użytkowania płyty gazowej bezpieczne. Osoby, którym zależy na zachowaniu estetyki kuchni i przechowywaniu zbiornika z gazem – na przykład w pomieszczeniu gospodarczym – również mają taką możliwość. Wymaga to stworzenia odpowiedniej instalacji doprowadzającej, co może przełożyć się na koszty wymiany kuchenki, ale pozwoli uzyskać pożądany efekt wizualny i estetyczny.
- Obok tradycyjnych płyt gazowych z otwartym płomieniem, na rynku dostępne są również płyty gazowe szklane. Ich wybór niesie za sobą liczne korzyści w postaci niższych kosztów eksploatacji kuchenki oraz wyższego komfortu i bezpieczeństwa użytkowania płyty grzewczej – dodaje ekspert DYNACOOK.
Podłączenie płyty gazowej szklanej do butli
Na rynku dostępne są rozwiązania stwarzające możliwość podłączenia płyty bezpośrednio do sieci gazowej lub butli. Tego typu urządzenia możemy podpiąć bezpośrednio do butli z gazem lub do instalacji wewnętrznej zasilanej przez zewnętrzny zbiornik z paliwem. Zanim jednak zdecydujemy się na wybór kuchni gazowej szklanej, warto upewnić się u producenta, że dany model płyty może być zasilany gazem z butli.
- Płyty ceramiczne DYNACOOK, dzięki swojej unikalnej konstrukcji, łączą zalety gotowania na gazie z komfortem użytkowania płyty indukcyjnej. Kuchenki oferują elastyczne możliwości montażu, przy jednoczesnej wysokiej sprawności i trwałości płyty grzewczej. Dlatego to właśnie po nie warto sięgnąć w pierwszej kolejności – mówi Stanisław Szyling.
Zalety płyt zasilanych gazem z butli lub zbiornika zewnętrznego
Wybór płyty grzewczej jest silnie skorelowany z wyborem źródła energii cieplnej w domu. W przypadku nieruchomości wyposażonych w instalacje fotowoltaiczne i pompy ciepła, najlepszym wyborem w zakresie płyty grzewczej jest kuchenka indukcyjna. Inwestowanie w doporowadzenie gazu do nieruchomości, która już wykorzystuje odnawialne źródła energii w celu podłączenia płyty gazowej jest zwyczajnie nieopłacalne. W nieruchomościach ogrzewanych gazem z instalacji lub gazem ze zbiornika zewnętrznego najbardziej korzystnym finansowo rozwiązaniem jest gotowanie na gazie.
- Jeśli dodatkowo weźmiemy pod uwagę fakt, iż nowoczesne ceramiczne płyty gazowe odznaczają się sprawnością porównywalną do sprawności płyt elektrycznych szybko okaże się, że ich eksploatacja jest o wiele tańsza – mówi Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.
Korzystanie z płyty gazowej zasilanej paliwem ze zbiornika, niezależnie od tego, czy jest to butla z propan-butanem znajdująca się w przyległym do kuchni pomieszczeniu gospodarczym czy wielolitrowy zbiornik zewnętrzny, niesie za sobą wiele korzyści. Są wśród nich: oszczędność energii, komfort użytkowania, niezależność od sieci przesyłowej oraz możliwość zaopatrywania się w paliwo w konkurencyjnych cenach.
Dynaxo to polska firma rodzinna, która w produkcji płyt DYNACOOK stawia na innowacyjne rozwiązania i komponenty najwyżej jakości, które przekładają się na bezawaryjność płyt. Technologia „gaz pod szkłem” służy komfortowemu i łatwemu gotowaniu, dzięki czemu możemy skupić się na tym, co kochamy najbardziej.
(red)
Napisz komentarz
Komentarze