Jak podają organizatorzy wydarzenie rozpocznie się od pokazu gotowania w wykonaniu zwycięzców ubiegłorocznego turnieju – Koła Gospodyń Wiejskich w Osowcu. Następnie sztukę przygotowywania dziczyzny zaprezentuje Alicja Fruzińska. Zasadnicze zmagania kulinarne kół rozpoczną się o godz. 17.00, kiedy to czteroosobowe drużyny otrzymają informację o rodzaju konkursowych potraw oraz pakiety produktów niezbędnych do ich przygotowania. Na przygotowanie potraw drużyny będą miały godzinę czasu. Zgodnie z regulaminem wszystkie potrawy mają być przygotowywane na ogniu, bez użycia prądu czy gazu. Po upływie czasu komisja konkursowa oceni smak, walory estetyczne potraw, ale także to, czy do ich przygotowania zostały wykorzystane wszystkie składniki.
Dla widzów sobotniego eventu organizatorzy przygotowali stoiska gastronomiczne z potrawami przygotowanymi przez gospodynie, a także przejażdżkę czołgiem (za drobną opłatą). Z kolei Związek Gmin „Krajny” w Złotowie, w ramach akcji „Sadzonki do rozdania za eko-działania”, każdemu, kto przyniesie zużyte baterie i stare telefony, przekaże sadzonki roślin.
Dla dzieci przygotowane będą dmuchane zamki. Na zakończenie – od godz. 19.00 - dyskoteka. Jak zapowiadają organizatorzy, „Gotowanie na polanie” odbędzie się bez względu na pogodę.
(amb)
Napisz komentarz
Komentarze