Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama

Zachowaj smak wakacji na dłużej, czyi sposoby na letnie przetwory

Podziel się
Oceń

Dojrzałe jagody, skąpane w słońcu pomidory i chrupiąca papryka to tylko kilka z wielu pysznych smakołyków kojarzących nam się z wakacjami. Wraz z porami roku i pogodą zmieniają się również sezony na warzywa i owoce. Jak zachować letnie produkty, aby cieszyć się nimi przez cały rok?

Właściwe przetwarzanie letnich warzyw i owoców pozwala nie tylko zaoszczędzić pieniądze i upewnić się, że nie marnujemy żywności, ale także sprawia, że w naszej spiżarni i lodówce przez cały rok będzie znajdowało się pełnowartościowe, domowe jedzenie.

Celem domowego przetwarzania  żywności jest przede wszystkim zapobieganie jej psuciu przed spożyciem. Jedzenie powinno być chronione przed wpływem niepożądanych mikroorganizmów, utlenianiem i szkodliwymi enzymami. Wszystkie te czynniki stanowią wiele potencjalnych zagrożeń dla naszego zdrowia, a czasem nawet życia. Przedłużenie świeżości nie jest jednak jedyną korzyścią. W wielu przypadkach przetwarzanie  żywności może wzbogacić posiłki, wprowadzić nowe smaki i tekstury – wyjaśnia Sylwia Lenartowicz-Wojciechowska, dietetyk, ekspert supermarketu spożywczego online Barbora.pl.

6 sposobów na domowe przetwarzanie żywności

Wakacje to ulubiony moment roku miłośników świeżych owoców i warzyw. Niestety, spora część pysznych, letnich potraw wraz z końcem sierpnia znika z naszego menu. Nie musi tak być! Wystarczy kilka prostych sposobów na przechowywanie letnich owoców i warzyw, aby cieszyć się nimi przez cały rok  prosto z własnej kuchni – dodaje ekspert Barbora.pl.

Mrożenie

Mrożenie nie bez powodu jest jednym z najpopularniejszych sposobów na przechowywanie owoców i warzyw. Większość produktów można z łatwością umieścić w zamrażarce, aby cieszyć się nimi przez wiele miesięcy. Ponadto, prawidłowy proces mrożenia pozwala na zachowanie wartości odżywczych niemal w całości. Warto jednak najpierw blanszować żywność – pozwoli to zachować jak najwięcej smaku, tekstury i wartości odżywczych, a przy okazji zapobiec sklejaniu się produktów i ułatwić ich obróbkę po rozmrożeniu.

Suszenie

Suszenie owoców i warzyw oznacza usunięcie z nich wody. Bakterie potrzebują jej, aby przetrwać, dlatego proces ten pomaga zapobiegać psuciu się żywności. Suszarki spożywcze z pewnością ułatwiają to zadanie, ale nie są absolutną koniecznością. Wiele warzyw i owoców można suszyć w piekarniku, a dzięki obróbce stają się lekkie i łatwe do przechowywania, co czyni je wygodną opcją na przekąski lub posiłki w podróży.

Pasteryzowanie

To kolejna popularna metoda zachowania świeżości letnich smakołyków. Pasteryzowanie to proces obróbki cieplnej, który niszczy patogenne mikroorganizmy w produktach spożywczych i napojach. Ten sposób obróbki jedzenia polega na podgrzewaniu zakręconych słoików w gorącej wodzie lub piekarniku. Dzięki działaniu wysokiej temperatury warzywa i owoce zachowują wartości odżywcze, jednocześnie nie tracąc smaku. Zaleca się, aby tak zwane weki opróżnić w przeciągu roku od ich przygotowania.

Żelowanie

Mając pod ręką świeże owoce, takie jak truskawki, jeżyny, jagody lub maliny, możemy spędzić popołudnie przygotowując zarówno dżemy, jak i pikantne chutney. Do zrobienia pysznych, słodkich konfitur wystarczą nam owoce oraz cukier lub ksylitol, z kolei do chutney poza cukrem potrzebować będziemy także octu i przypraw.

Sosy i zupy

Domowe sosy i zupy to jedne z najlepszych sposobów na zachowanie letnich produktów. Docenimy je wraz z nastaniem chłodniejszych dni, kiedy to miska gorącej zupy przyjemnie rozgrzewać będzie zmarznięty organizm. Zupy i sosy możemy zachować na dwa sposoby – poprzez pasteryzowanie lub zamrażanie. Najlepiej sprawdzą się do tego zupy warzywne i buliony. Nie należy konserwować zup kremowych i tych zawierających makaron, ryż, mąkę, śmietanę, mleko lub inne środki zagęszczające.

Kiszenie

Myśląc o kiszeniu wielu z nas automatycznie przychodzą na myśl ogórki, a często nie zdajemy sobie sprawy, że proces ten możemy zastosować praktycznie  w stosunku do wszystkich rodzajów świeżych, letnich produktów. Cebulę, czosnek, paprykę, kabaczki, grzyby, marchew, fasolkę szparagową, a nawet arbuzy można z łatwością zamienić w chrupiącą, słoną przekąskę, która ozdobi przyszłe sałatki lub będzie towarzystwem dla dań głównych.. Aby wypróbować tę metodę, potrzebujemy słoik z zakrętką, ocet, wodę, sól i  ulubione warzywo lub owoc. Warto później dodatkowo pasteryzować przygotowane weki, żeby przedłużyć ich przydatność nawet o kilka miesięcy.

Materiał powstał we współpracy marki Barbora Polska z dietetykiem i specjalistą ds. żywienia człowieka – Sylwią Lenartowicz-Wojciechowską. Więcej inspiracji na smaczne i szybkie dania na www.barbora.pl/przepisy

(red)

 


Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: odpowiedzTreść komentarza: Ul.Jerozolimska to nie państwo ,w państwie.Chcą wsi w mieście ? i to dla nich miasto ma zrobić wyjątek ? Nie sie przeprowadza na wies i po kłopocie.10 osób ha ha ha Jesli Pieniażkowski nie chce Złotowskich Zdrojów to albo całe miasto "Złotowskie Zdroje " albo osiedle mieszkaniowe.Data dodania komentarza: 23.12.2024, 14:39Źródło komentarza: Sala weselna i strefa zamieszkania na ulicy Jerozolimskiej w Złotowie? Mieszkańcy mówią stanowcze NIE!Autor komentarza: Do Berlina do MoskwyTreść komentarza: POstKOmuna już sapie i widzi swój koniec !! Ten prawdziwy koniec bo jako państwo reżimowe pod wodzą niemiecko-ruskiej gawiedzi tuSSka i jego przydupasów z bandy 13grudnia kończą się i Naród Polski , nie mylić ze zdrajcami znającymi język Polski wykopie tych targowickich pachołków do więzień na zawsze - czekam .Data dodania komentarza: 23.12.2024, 14:16Źródło komentarza: Polska metoda na korupcjęAutor komentarza: maja celTreść komentarza: Szkoda panie ,że nie zobaczysz u nas w mieście Spalarni śmieci,którą Chiny z Novago planują. Spoczywaj w pokoju.Data dodania komentarza: 22.12.2024, 10:28Źródło komentarza: Ostatnie pożegnanie Pawła Berndta, człowieka który uczynił kulturę bliską ludziomAutor komentarza: WiluśTreść komentarza: NaturaliskoData dodania komentarza: 21.12.2024, 23:11Źródło komentarza: Ostatnie pożegnanie Pawła Berndta, człowieka który uczynił kulturę bliską ludziomAutor komentarza: JanekTreść komentarza: Ale zdjęć "napstrykane!" Chyba tylko ja do końca przewinąłem!Data dodania komentarza: 21.12.2024, 21:38Źródło komentarza: Świąteczne Show Szkoły Tańca i Sportu „Perfect” w ZłotowieAutor komentarza: Zielony ład = biedaTreść komentarza: on ciągle na wschód wyjeżdża 15.09.2024 12:13 - od jazdy do powodzian jest ten kłamca oszust zdrajca POpychadło Niemiecko Ruskie tusk jasne !! Tak dla informacji prawie wszyscy POwodzianie głosowały na POmroczność ciemnom, chcieliście tuska to macie płacić i beczeć albo beczeć i płacićData dodania komentarza: 21.12.2024, 15:50Źródło komentarza: Chłopiec z piaskownicy
Aktualności
Reklama
Reklama