Czym jest biotyna?
Biotyna jest rozpuszczalną w wodzie witaminą, która należy do rodziny witamin z grupy B. Znana jest również jako witamina B7 lub witamina H. Biotyna znajduje się w wielu produktach spożywczych. Możemy ją dostarczyć jedynie z odpowiednio zbilansowana dietą. Słusznie właściwości witaminy H są kojarzone z pięknym wyglądem włosy, skóry i paznokci. Wiele cateringów dietetycznych wykorzystuje te funkcje, w których ofercie znajduje się dieta pudełkowa Kraków, obfitująca w produkty zawierające duże ilości biotyny. Kuracja biotyną może znacznie poprawić kondycję naszych włosów, skóry i paznokci.
Jakie są funkcje biotyny?
Biotyna bierze udział w wielu procesach zachodzących w organizmie. Nasz organizm wykorzystuje biotynę do przekształcania składników odżywczych w energię oraz do produkcji kwasów tłuszczowych i glukozy, które nasze komórki wykorzystują jako źródło energii, gdy nie ma jej wystarczająco dużo w pożywieniu.
Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na biotynę?
To, ile biotyny potrzebujesz dziennie dostarczyć do swojego organizmu, zmienia się w zależności od wieku, płci i etapu życia. Referencyjna wartość spożycia biotyny, ustalona dla zdrowych osób dorosłych (powyżej 18 roku życia), również w okresie ciąży, wynosi 40 µg biotyny dziennie. W okresie laktacji zapotrzebowanie może wzrosnąć do 45 µg biotyny na dobę. Wystarczającą ilość biotyny możemy uzyskać z naszej diety poprzez spożywanie różnorodnych pokarmów. Przestrzeganie zaleceń żywieniowych obowiązujących w danym kraju dotyczących zdrowej i zbilansowanej diety, pomoże Ci zaspokoić zapotrzebowanie na biotynę bez większych problemów.
Ile biotyny znajduje się w niektórych produktach spożywczych?
Ustalone wartości zawartości biotyny w poszczególnych produktach opierają się na szacunkach odpowiedniego spożycia (AI) Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
Jakie produkty spożywcze zawierają biotynę?
Biotyna znajduje się w wielu produktach spożywczych, ale niektóre z jej najbogatszych źródeł to:
- mięso i drób
- ryby
- jajka
- ser
Niektóre warzywa, zboża i orzechy również zawierają duże ilości biotyny. Jednak ilość biotyny w pokarmach roślinnych różni się w zależności od czynników takich jak warunki uprawy roślin, warunki geograficzne i pora roku.
Czy biotyna wchodzi w interakcje z innymi składnikami odżywczymi?
W surowych jajach znajdują się białka, które wiążą się z biotyną i uniemożliwiają naszemu organizmowi wchłanianie jej z pożywienia. Dlatego też regularne spożywanie surowych jaj może pogorszyć przyswajanie tej witaminy i potencjalnie obniżyć jej poziom w naszym organizmie. Warto o tym wspomnieć, z uwagi na to, że istnieje pogląd, który mówi o tym, że picie surowego żółtka jaja może wpłynąć na zdrowie i kondycję włosów. Jednak nie do końca jest to prawdą.
Niedobór biotyny
Niedobór biotyny jest rzadki w krajach rozwiniętych, ponieważ większość ludzi otrzymuje zalecane ilości biotyny ze swojej diety. Może jednak wystąpić u osób z zaburzeniem genetycznym zwanym niedoborem biotynidazy lub u osób, które spożywają duże ilości surowych jaj. Niedobór biotyny może powodować zaburzenia skórne, wypadanie włosów, zapalenie spojówek (różowe oko) oraz słabą koordynację i kontrolę mięśni. U dzieci może spowolnić ich wzrost i rozwój.
Nadmiar biotyny
Nadmiar biotyny, uzyskany z pożywienia, jest mało prawdopodobny. Witamina B7, należy do grupy witamin rozpuszczających się w wodzie, dlatego nawet jeśli przekraczamy nasze dzienne zapotrzebowanie, nasz organizm usuwa nadmiar biotyny wraz z moczem. Przed zażyciem suplementów biotyny należy skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem/żywieniowcem lub zapoznać się z krajowymi wytycznymi żywieniowymi. Nadmiar biotyny z suplementów może prowadzić do innych problemów.