Głównym tematem tegorocznych smagań była dziczyzna. A skoro dziczyzna, to i znana w lokalnym środowisku Alicja Fruzińska, która przygotowała godzinny wykład nt. przygotowania potraw z dziczyzny.
4.osobowe teamy kulinarne przygotowały szereg ciekawych i zaskakujących potraw. Komisja konkursowa: Anna Jasnowska, Alicja Fruzińska i Krzysztof Doroszuk, stanęła przed bardzo trudnym zadaniem. Każde z siedmiu kół, które wzięło udział w sobotniej rywalizacji, miało swój pomysł na oryginalne danie. Ostatecznie, uwzględniając nie tylko smak, ale i wygląd oraz sposób serwowania dań, jak również wykorzystanie wszystkich produktów, jury wyłoniło zwycięzców: I miejsce – KGW Śmiardowo Złotowskie, II miejsce – KGW Wersk „Wersjanki”, III miejsce – KGW Stara Wiśniewka.
Wyróżnienia otrzymały: KGW Głomsk, KGW Zakrzewo, KGW Drożyska Wielkie oraz KGW Osowiec.
(amb)
Fot. UG Lipka
Napisz komentarz
Komentarze