Nie dopuszcza do…
Regularne dostarczanie kwasu DHA gwarantuje wysoką odporność, bowiem opisywany składnik pozwala na tworzenie stosownej bariery ochronnej w naszym systemie immunologicznym, a co za tym idzie uniemożliwia gromadzenie się bakterii i atakowanie przez wirusy. Systematyczne, optymalne dawkowanie DHA jest także furtką do uregulowania pracy układu nerwowego i wzmocnienia działania mięśnia sercowego. Przyspiesza on także przemianę materii, odbudowując naturalną florę bakteryjną jelit, a tym samym nie dopuszcza do tworzenia się bardzo szkodliwych dla ogólnej kondycji organizmu zaparć i szeregu innych problemów gastrycznych. Dzięki przyjmowaniu kwasu DHA – czy to w postaci produktów spożywczych, czy też w formie wygodnych w zażywaniu suplementów diety takich jak chociażby atestowane wyroby marki Swanson – istnieje możliwość detoksykacji całego organizmu. Co więcej, charakteryzowany element zapobiega tworzeniu się blaszek miażdżycowych i co za tym idzie choroby wieńcowej, nierzadko kończącej się zawałem. Jego zbawienny wpływ dostrzegalny jest też w kontekście stymulacji pracy mózgu. Kwas DHA znacząco przyczynia się bowiem do poprawy ukrwienia tego narządu, a także pozwala na łatwy przepływ serotoniny i dopaminy, których uwalnianie się stanowi gwaranta dobrego samopoczucia. Warto zatem przyjmować ten składnik, w dowolnej postaci, by przeciwdziałać demencji starczej czy huśtawce nastrojów – od momentu dojrzewania, aż po okres menopauzy.
Źródło występowania
Zastosowanie suplementacji kwasami omega-3, w tym omawianym tu kwasem DHA jest dzisiaj niesamowicie łatwe i coraz powszechniejsze. Wynika to z mnogości różnorodnych specjalistycznych i certyfikowanych preparatów, takich jak przykładowo wspomniane wyroby firmy Swanson. Jeżeli jednak jesteśmy zwolennikami dostarczania organizmowi cennych i wartościowych elementów w naturalnej postaci, czyli wprost z jedzenia, dobrze jest postawić na zdrową dietę, a więc bogatą w morskie ryby typu łosoś oraz makrela. Ponadto, przyda się włączyć do stałego jadłospisu oczyszczone z toksyn owoce morza czy wysokiej jakości oliwy z oliwek, a także oleje roślinne takie jak rzepakowy i lniany. Zaleca się również poszerzyć menu o dodatki typu orzechy włoskie, algi oraz siemię lniane.